Obsah

Ak máte záujem o vypálenie kvasu, treba sa nahlásiť na čísle tel. 034/6215930 alebo na adrese u p. Pavla Majtána, Brestovec č. 190, tel č. 034/6215934.
 

Pálenie ovocného kvasu v sezóne 2016/2017

Obec Brestovec - Pestovateľská pálenica v Brestovci oznamuje, že pálenie ovocného kvasu v sezóne 2016/2017 sa začína dňa 23.9.2016.

 

Technologický postup pestovateľského pálenia ovocia a návod na obsluhu v Pestovateľskej pálenici Brestovec

Po odovzdaní kvasu do pálenice a predložení žiadosti o výrobu destilátu pestovateľom, pestovateľ čaká na poradie. Kvas zo skládky kvasu sa naleje do destilačného kotla (350 l), ktorý sa zahrieva a varí (cca 2 hod) na 100° C. Kotol je na tuhé palivo - drevo. Kvas v kotle sa mieša pomocou elektromotora. Z destilačného kotla sa kvas odparuje, v chladiči sa para zráža na vodku, ktorá preteká cez epruvetu do nádrže na vodku. Po vyvarení kvasu sa výpalky vypustia do žumpy. Potom nasleduje rektifikácia. Vodka samospádom pretečie do rektifikačného kotla na tuhé palivo, ktorá sa pomaly zahrieva a varí. Para z vodky prechádza cez chladič, kde sa zráža na destilát. V epruvete sa sleduje stupňovitosť- úkvapy a dokvapy, ktoré sa zhromažďujú v nádrži, sa zmerajú a protokolárne zlikvidujú. Z epruvety preteká destilát cez kontrolné liehové meradlo do nerezovej nádoby na destilát. Po rektifikácii sa zbytok vodky z kotla vypustí do žumpy. Zodpovedný pracovník pálenice zmeria stupňovitosť destilátu, vyúčtuje sadzbu dane a za poskytnuté služby a odovzdá pestovateľovi destilát. Hygiena, sanitácia: Pred zahájením sezónneho pálenia ovocného destilátu sa miestnosti pestovateľskej pálenice vylíčia a vymaľujú vápnom, vydezinfikujú. Technologické zariadenie pálenice po kontrole a odstránení závad sa prevarí a preparí lúhom sodným. Každodenne pracovníci pálenice udržiavajú poriadok a čistotu v priestoroch pálenice.

Pestovateľské pálenie

Pestovateľské pálenie

Prevádzkový poriadok - Pestovateľskej pálenice Brestovec

Prevádzkový poriadok